20 de març del 2013

Hasta el infinito y más allá

Clara Grima, amb la col·laboració en les il·lustracions de Raquel Garcia Ulldemolins, és una activa i experimentada "bloggera" de la divulgació matemàtica. Els seus matecontes els podem trobar a Mati y sus mateaventuras i Mati, una profesora muy particular. En ells trobarem a la Mati, els nens Sal i Ven i al gos Gauss. I matemàtiques, moltes matemàtiques. Ara algunes d'aquestes mateaventures s'han recollit en forma de llibre. Benvingut sia.


Vols saber més sobre el llibre?
Hasta el infinito y más allá toca molts dels tòpics (no en el sentit pejoratiu) de la divulgació matemàtica: l'origen i els tipus de nombres, el tema de l'infinit, la proporció àuria, el teorema dels quatre colors, els ponts de Köningsberg... És un defecte? No. Els podem trobar a altres llibres però és molt probable que siguin desconeguts per nous lectors. Segurament és difícil aficionar-se a l'òpera sense passar per Rigoletto.

Tampoc el format és original. A partir d'un petit fet anecdòtic s'entra en el tema gràcies a la guia de Mati, que intenta explicar de forma planera els conceptes matemàtics relacionats. És un format que té tradició. Salvant les distàncies ja el feia servir Galileo als Discorsi. Encara que el "culpables" més recents són El món de Sofia o El dimoni dels nombres. També el segueix el llibre La porta dels tres panys de Sònia Fernández-Vidal per explicar-nos els misteris de la física quàntica. Però en el llibre de Clara Grima té més sentit, ja que les històries no volen tenir trama i el que es pretén és presentar els temes matemàtics amb un mínim de context i en petites píndoles.

Per altra banda, de vegades les explicacions són ràpides, sense poder-se entretenir. Per exemple, la probabilitat composta, plantejada en un dels capítols, és complexa d'entendre sense dibuixar un arbre de casos. Però tampoc vol ser un llibre de text. El podem rellegir o anar a buscar més informació a un altre lloc, o demanar-li a la Mati que tinguem més a mà.

No semblen molts peròs....? No, perquè...

... és un llibre sincer, fet amb entusiasme divulgador, lleuger, valent i original en alguns dels temes triats. I això el fa molt recomanable per forma part de les biblioteques familiars i escolars. M'explico:
  • Sincer i entusiasta, perquè les autores, i en especial la Clara Grima com a autora dels textos, fa temps que ens han demostrat amb la seva hipertactivitat "bloggera" i "tuitera" que els viuen amb passió la divulgació matemàtica.
  • Lleuger, perquè els textos són àgils i els dibuixos i gràfics encertats.
  • Valent, perquè cal ser-ho per enfrontar-se al repte d'explicar als nens i nens unes matemàtiques de vegades més complexes del que sembla poder admetre la seva edat i convènce'ls de la importància d'aquestes.
  • Original, perquè alguns dels capítols ho són molt, se surten dels tòpics (ara si en sentit pejoratiu) i plantegen temes poc habituals, fins i tot, en llibres divulgatius per a adults. Per exemple, alguna de les presentacions de la sèrir de Fibonacci i els capítols dedicats a les regions de Voronoi o el problema de "vigilar polígons".
El llibre i el Calaix: agermanaments
Al Calaix +ie, que compartia els afanys divulgadors de les autores, també s'han tocat alguns dels tòpics (ara de nou no pejoratiu) que apareixen al llibre. Per tant què millor que agermanar-se amb el llibre per si voleu complementar a les aules alguns dels capítols amb enllaços a activitats i problemes del Calaix.

Capítol del llibre Tema Enllaç "calaixer"
Mati, ¿estás segura que Pi no es racional? El nombre Pi Pi: recerca i captura i Càlculus
Voy a leerte la mente, abuela Targetes binàries Uns i zeros
Hoy hace el doble de temperatura que ayer... Converesions entre escales Pren-li la temperatura al termòmetre
Que no se enteren papá y mamá Criptografia Missatges secrets
Cara, me compras un helado; cruz, me llevas al cine Probabilitat L'atzar juga, però no tant
Tirem els daus
¿Cómo voy a salir del laberinto sin el hilo? Laberints Laberints
Els itineraris Dufour
¿Sólo con 4 colores? El teorema dels 4 colors Pintem el mapa
Pintant el mapa
Pues vaya lío de puentes, ¿no? Figures d'un sol traç No aixequis el llapis!

1 comentari:

  1. He seleccionado este blog para los Liebster Award
    http://mangeles7.blogspot.com.es/2013/03/seleccionado-en-libster-award.html

    ResponElimina