9 de setembre del 2012

Mesures senyeres. Alguns nombres sobre la bandera.

La vexil·lologia tracta de l'estudi de les banderes. Vexillum, en llatí, significa "bandera". Si mirem el vocabulari vexil·lològic descobrirem que la nostra senyera no té quatre barres sinó que consta de quatre faixes. Les franges horitzontals es diuen faixes i en vertical pals. Barres i bandes queda per les disposicions en diagonal. Una forma d'assenyalar amb un sol vocable la direcció que han de tenir.


No hi ha gaire normativa sobre la senyera però sembla que la recomanació vexil·lològica és que la seva proporció sigui 2:3 i que cada banda faci 1/9 del total. Mireu si la que heu penjat al balcó (si és que ho heu fet) sigui vexil·lològicament acceptable.

Quant mesura la senyera més gran del món?

 La senyera més gran del món va ser de fet, durant algun temps, també la bandera més gran del món. Tot un rècord pel record. Va ser desplegada al Camp Nou durant el trofeu Joan Gamper el 25 d'agost de 2004.



Encara es passeja per Catalunya i aquest estiu mateix (26-8-2012), degudament restaurada, va ser desplegada a Sta. Eulàlia de Riuprimer.



La bandera fa més d'una hectàrea. 117,33 metres de llargada per 115,45 d’amplada: una àrea de gairebé 13546 m².

Bé... aquestes dades poden servir per plantejar alguns problemes de matemàtiques a l'aula "degudament contextualitzats".

En podeu obtenir algunes dades més sobre la bandera gegant al web de l'empresa que la va construir.

També podrem treballar a classe els diferents recomptes de la manifestació de l'onze de setembre que és un tema que sempre dóna per molt, moltíssim o poc, poquíssim depenent del comptaire.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada